Mondkapje verplicht:
Mondkapje types: FFP2, FFP3
Medewerkers in de laboratoria sector kunnen bij verschillende werkzaamheden worden
blootgesteld aan gevaarlijke stoffen:
- Chemicaliën
- Biologische agentia (micro organismen zoals bacteriën, schimmels,
virussen, gisten).

Voor de bescherming van de medewerker tegen deze gevaren kunnen er mondkapjes ingezet worden. Het te kiezen beschermingsniveau is afhankelijk van de schadelijkheid en hoeveelheid stof in de werkomgeving. In de praktijk worden er voornamelijk FFP2 en FFP3 stofmaskers ingezet.
In geval van gassen en dampen bij bijvoorbeeld oplosmiddelen en verf voldoen mondmaskers niet. Afhankelijk van de situatie en de schadelijkheid van de stof kunnen bij gassen en dampen half- en volgelaatsmaskers met een filterpatroon of onafhankelijke adembescherming worden ingezet.
Vraag advies als je niet zeker bent welk masker het beste is voor jouw situatie.
Veelgestelde vragen
Mondkapjes beschermen laboratoriummedewerkers tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoals chemicaliën, micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels, gisten), en andere biologische agentia. Ze helpen ook om kruisbesmetting van monsters te voorkomen.
Mondmaskers zijn niet geschikt voor bescherming tegen gassen en dampen. In deze gevallen zijn half- of volgelaatsmaskers met een filterpatroon of onafhankelijke ademhalingssystemen nodig.
Ja, voor werk met biologische agentia kan aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals een laboratoriumbril of overall, vereist zijn naast het juiste masker.

- Artikel geschreven door: