Skip to content

Ondernemer moet miljoen terugbetalen na deal mondkapjes

Tijdens corona werden mondkapjes een hot item en ontstond er een enorme zoekvraag naar. Veel ondernemers, ook uit Nederland zagen hier een kans in, één van hen was Rutger Brest van Kempen. Brest van Kempen sloot een contract met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor het leveren van 18 miljoen FFP2-mondmaskers – speciaal bedoeld voor zorgmedewerkers. De opdracht was groot en het voorschot indrukwekkend: 45 miljoen euro. Vandaag staan beide partijen voor de rechter.

Mondkapjes terug betalen

Problemen geleverde mondkapjes

De eerste 200.000 maskers kwamen vanuit China en voldeden aan de vereiste normen, maar al snel ontstonden problemen. De volgende ladingen mondkapjes haalden de kwaliteitskeuring niet. Gebreken aan het filter en een slechte pasvorm leidden ertoe dat slechts een fractie van de geleverde mondkapjes bruikbaar bleek. Uiteindelijk voldeed slechts 574.300 mondkapjes aan de eisen – een verliespost van tientallen miljoenen voor de overheid.

Meerdere mondkapjes deals

Waar Sywert van Lienden’s mondkapjesdeal de meeste media-aandacht kreeg, heeft ook Brest van Kempen nu te maken met juridische nasleep. Het ministerie wil 43 miljoen euro terug en heeft beslag gelegd op zijn eigendommen. Brest van Kempen geeft aan dat hij het geld niet heeft, aangezien het volgens hem al naar Chinese leveranciers is gegaan. Hij beschrijft de impact van de rechtszaken als psychisch en lichamelijk slopend.

Een echte ondernemer

Brest van Kempen is niet nieuw in de medische wereld. Zijn bedrijf R&S Techmedic ontwikkelde technologie om vitale functies van patiënten op afstand te monitoren, en zijn apparaten vonden wereldwijd hun weg. Toch blijkt uit zijn ondernemingsgeschiedenis dat hij ook buiten de medische sector actief was. Een van zijn bedrijven, DutchWingCraft, biedt bijvoorbeeld opleidingen voor helikopterpiloten.

De kwaliteit blijft het belangrijkst

Het verhaal van Brest van Kempen en zijn mislukte mondkapjesdeal onderstreept het belang van kwalitatief hoogwaardige producten in de zorgsector. Mondkapjes moeten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen om zorgmedewerkers te beschermen. Vooral tijdens een pandemie kunnen de risico’s van onvoldoende beschermingsmiddelen groot zijn.

Daan van den Berg

Daan van den Berg is een toonaangevende expert op het gebied van mondkapjes en persoonlijke beschermingsmiddelen. Met jarenlange ervaring in het ontwikkelen en optimaliseren van mondkapjes en andere beschermingsproducten, heeft Daan diepgaande kennis over zowel de technische aspecten als de nieuwste innovaties in de industrie.